Att göra kläder av citrusskal låter kanske lite långsökt. Men i Italien omvandlas cellulosan i skalen till viskos.
Renegatfiber
Under slutet av 1800-talet uppfanns metoden för att framställa konstgjorda textilier av träd, viskos. Genom en kemisk process utvanns cellulosan och massan formades till oändligt långa fibertrådar, filament. I slutet av 1990-talet utvecklades tekniken och genom att använda slutna system kunde kemikalierna återanvändas. Det nya materialet fick namnet lyocell. Ett annan namn för samma material är Tencel som är ett brand name från företaget Lenzing. Fibrer som tillverkas på konstgjord väg med naturmaterial som råvara kallas regenatfiber. Cellulosa kan utvinnas i många olika naturmaterial och tester har gjorts för att göra regenatfiber av exempelvis banan- och apelsinskal. Även bomull är cellulosa.
Orange fiber
Apelsinindustrin i Italien slänger varje år över en miljon ton apelsinskal och startupföretaget Orange Fiber har kommit på ett sätt att utvinna cellulosan ur skalen och spinner den sedan till en tunn tråd. Tyget som vävs liknar silke och är blankt och mjukt mot huden. Tyget sägs ha kvar delar av de essentiella oljorna och c-vitaminen från skalen, vilket absorberas genom huden på bäraren!
Orange Fiber är ett italienskt företag som har patenterat och tillverkar hållbara tyger för mode från biprodukter från citrusbearbetningsindustrin. Orange Fibers samarbete med Politecnico di Milano University har lett till att man utvecklat en process som gör det möjligt att årligen förvandla mer än 700 000 ton biprodukter till ett högkvalitativt tyg. Citrusskalet skulle annars behöva kasseras med kostnader för både bearbetningsindustrin och miljön. Orange Fiber patenterade processen i Italien 2013. 2014 lade även företaget in patentansökan internationellt, ett sk PCT (patent cooperation treaty)
Orange Fiber presenterade de första prototyperna av tyg 2014 vid Expo Gate i Milano under Vogue Fashion’s Night Out. Den första pilotanläggningen för utvinning av massa från citrus öppnades i december 2015 på Sicilien.
Sedan, på Earth Day 2017, lanserades den allra första modekollektionen med det exklusiva Orange Fiber-tyget av Salvatore Ferragamo – ett av Italiens främsta modehus och världsledande inom lyxindustrin.
År 2015 vann Orange Fiber det sk Global Change Award, den årliga utmärkelsen initierad av H&M Foundation. Orange Fibers apelsinskalstyg ingår nu i H&M kollektion Conscious Exclusive.
Varje år går vi i Europa miste om 600 miljoner ton material som skulle kunna återvinnas användas. Men nu går trenden mer och mer mot återvinning, upcycling och cirkulär ekonomi. Förra året presenterade EU-kommissionen till exempel en handlingsplan för cirkulär ekonomi och en reviderad avfallslagstiftning.
Fler och fler företag tar fasta på detta och har börjat betrakta det som tidigare blev skräp som outnyttjade resurser.
En klassiker är väsktillverkaren Freitag som sedan 1993 har tillverkat väskor, plånböcker och accessoarer av presenningar.

Svenska exempel
En annan win-win-situation hittar vi hos Stockholmsföretaget Palla. De tar till vara på äpplen som annars ligger och ruttnar i våra villaträdgårdar och gör äppelmust av dem, samtidigt som de ger människor som har svårt att få jobb på annat sätt en möjlighet till mening och sammanhang.
Grundidén med Palla är att de vill jobba på ett inkluderande sätt med hållbar utveckling.
Äpplen plockas i Stockholm och på Gotland i samarbete med en daglig verksamhet med människor med funktionsskillnader, vilket tar till vara på både äpplen och mänskliga resurser som annars skulle ha varit outnyttjade.
Redan idag kan du klä dig i apelsinskal, bär datorn i en väska av presenning och dricka must av ratad fallfrukt – allt skapat av återanvänt material. Ett smart sätt för företag att arbeta med hållbarhet.