År 2025 ska alla medlemsländer i EU ha introducerat ett producentansvar. Rent konkret innebär det att producenterna måste ta tillvara på de textilier som sätts på marknaden. I ett projekt som drivs av Textile & Fashion 2030, har den nationella plattformen, tillsammans med flertalet branschorganisationer haft som mål att skapa en samsyn kring de utmaningar som finns för producentansvar i cirkulära flöden inom textil- och modebranschen.
Ett producentansvar får inte vara ett hinder för utvecklingen av cirkulär ekonomi.
Det går att se på producentansvar som återvinning kontra återbruk. Ett producentansvar skulle kunna vara att fokusera på återvinning av kläder. När det gäller kläder vill man förlänga livslängden på dem och få till mer återbruk. Att utveckla ett producentansvar får på något sätt inte förhindra värdeskapandet som exempelvis att textil för fort blir avfall. Textil måste kunna gå in i återbruksflödet, vilket bland annat är något de tittar på i projektet.
Arbetet med att utforma ett producentansvar kan vara en mycket komplex process
Det går inte att jämföra textilier med plast, elektronik eller kartong. Inom textilindustrin har man redan arbetat fram mycket kring delen om återanvändning, och den vill man inte rasera. Det finns både kommersiella och ideella organisationer som i detta led gör nytta för hållbarheten. Det kanske inte är en del av producentansvaret i sådant, men det är en otroligt viktig del att värna om.
Insamling, sortering, återvinning och finansiering, utmaningarna är många
Högskolan i Borås har fått ett uppdrag av regeringen att etablera en samverkansplattform för en mer hållbar textil- och modebransch. Plattformen, Textile & Fashion 2030, ska främja samverkan mellan den textila värdekedjans aktörer, förmedla utbildning, forskning och innovation samt stödja nya, hållbara affärsmodeller.
Det finns många olika delar inom textil- och modeindustrin som behöver samverka och ha samsyn kring ett producentansvar. I projektet har man lyckats samla ihop ett otroligt kunnigt och seriöst gäng som alla strävar mot samma mål.
Smart Textiles och Science Park Borås leder arbetet med att etablera plattformen. Ett antal publika återkommande aktiviteter är centrala i plattformen i form av utmaningar, konferenser, event och utställningar som alla ska inspirera till ideér och utvecklingsprojekt. Plattformen ska också få företag att ta steg som bidrar till en mer hållbar textil- och modeindustri, samt göra Sverige till ett föregångsland inom hållbarhet.
En handlingsplan för plattformen har utarbetats och presenterats för regeringen. I handlingsplanen beskrivs bland annat syfte, mål och struktur kring plattformens verksamhet.
RISE och Swedish Fashion Council är några av de partners som kommer ingå i uppbyggnaden av plattformen. I övrigt har innehåll och tidplan för aktiviteter beslutats och resurser till plattformens tre kunskapsgrupper tillsatts. Grupperna består av flera nationella aktörer och organisationer samt representanter från institut och högskolor.
Vision:
”Plattformen för hållbart mode och hållbara textilier är en effektiv resurs för företagens omställning till cirkulär ekonomi och för sektorn det självklara kunskaps- och samarbetscentret, som gör Sverige ledande inom miljö och hållbarhet.”
Läs mer
Läs den senaste uppdateringen om regeringsuppdraget ”Ett producentansvar för textil” här (extern länk).